Gdje prošlost poprima novu dimenziju

Cekeri i službeno ušli u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske kao nematerijalno kulturno dobro!

„UMIJEĆE IZRADE UPORABNIH PREDMETA OD KOMUŠINE NA PODRUČJU MEĐIMURJA“ upisano je službeno u Registar kulturnih dobara RH kao nematerijalno dobro pod registarskim brojem Z-7560. Prijavu za zaštitu umijeća je izradio i podnio LAG Međimurski doli i bregi još početkom ožujka 2021. godine. Ceker je ovim putem, uz sve ostale uporabne predmete od komušine, time dobio zasluženo priznanje!

Umijeće izrade uporabnih predmeta od komušine na području Međimurja je 18. nematerijalno dobro na području Međimurja upisano u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske sa statusom trajne zaštite.

U petak 17.6.2022. je na terasi caffe bara „Bedem“ u Starom gradu u Čakovcu održana konferencija za medije kako bi se javno obznanila, svim Međimurcima, ova draga vijest. Konferenciju su zajednički održali: LAG Međimurski doli i bregi, Međimurska županija, Turistička zajednica Međimurske županije, Muzej Međimurja Čakovec i općina Nedelišće. O cekerima su, svaki iz svog aspekta govorili: međimurski župan Matija Posavec, predsjednica LAG-a Sanja Krištofić, ravnateljica Muzeja Međimurja Maša Hrustek Sobočan, direktor TZMŽ Rudi Grula i načelnik općine Nedelišće Nikola Novak.

Cekeri su se redovito izrađivali u večernjim satima kad su se grupe pletačica iz susjedstva skupile. Uz rad se razgovaralo, pjevalo, poučavalo mlađe o svim aspektima života pa i izradi cekera. Prenošenjem umijeća izrade predmeta od komušine čuvaju se i jezični izrazi koji se polako gube; „luščije“ za komušinu, „luščara“ za posao spremanja kukuruza, „kolci“ i „bobice“ za osnovne oblike formiranja komušine, „žveplanje“ za proces sumporenja, odnosno izbjeljivanja cekera te „cekar“ kao jezičini kuriozitet u mjestima Črečan, Dunjkovec, Gornji Hrašćan, Macinec, Nedelišće, Pretetinec i Pušćine.

Ovo umijeće do danas su očuvali nositelji vještina, odnosno, u ovom slučaju, nositeljice. To su pletačice koje i danas izrađuju cekere (ili cekare) i maštovito ih ukrašavaju, ali i prenose ovo dragocjeno znanje na nove generacije.

Svoje mjesto cekeri su našli i u stalnom postavu muzeja nematerijalne baštine „Riznica Međimurja“ čak i godinu dana prije nego što su ušli na listu.

riznica-hr-logo-footer

Sva prava pridržana © 20211

Trg Republike 7
40000 Čakovec
Hrvatska, EU

T. +385 (0)40 310 040
E. posjete@mmc.hr

Riznica Međimurja muzejska je jedinica u sklopu ustanove:

MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
Trg Republike 5, HR 40000 Čakovec


Posjete:
Tel: +385 (0)40 310 040
Email: posjete@mmc.hr

Rad s djelatnicima:
T/F: +385 (0)40 313 499
Email: mmc@mmc.hr

 

RADNO VRIJEME MUZEJA


LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 31. listopada

Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 16 sati

ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. studenog - 31. ožujka
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren.

VAŽNO:

Za grupne posjete, stručna vodstva i radionice potrebna je najava telefonom na broj 040/310-040 ili mailom na: posjete@mmc.hr barem 48 sati unaprijed. U slučaju kašnjenja grupe na dogovoreno stručno vodstvo molimo Vas da kašnjenje obavezno javite telefonski na broj 040/310-040. Ukoliko kašnjenje vremenski prijeđe u dogovoreni termin iduće grupe, stručno vodstvo neće se održati.

Za pomoć kustosa potrebno je dogovoriti se unaprijed telefonom na broj 040/313 499 ili mailom na mmc@mmc.hr. Rad kustosa s korisnicima je od ponedjeljka do petka u razdoblju od 9:00 do 14:00 sati, uz prethodnu najavu i dogovor s kustosima pojedinoga odjela.

eu-logo-footer

Izradu internetske stranice sufinancirala je Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Skip to content