Gdje prošlost poprima novu dimenziju

Otvorena izložba Priske Kulčar u Lendavi

U prekrasnom ambijentu sinagoge u Lendavi, u petak 27. listopada 2023. godine otvorena je izložba poznate slikarice Priske Kulčar, pod imenom „Mini retrospektiva“. Izložba je nastala u suradnji dvaju muzeja, Galerije – Muzej Lendava i Muzeja Međimurja Čakovec. Izloženi su radovi iz fundusa čakovečkog muzeja koje je umjetnica donirala u fundus, a koji čine zbirku „Priska Kulčar“.


Otvaranje izložbe vodio je direktor lendavskog muzeja Dubravko Baumgartner, ujedno i inicijator izložbe. Analizu izloženog slikarskog opusa publici je izložio slovenski povjesničar umjetnosti Franc Obal koji je ujedno i autor predgovora kataloga. U ime čakovečkog muzeja i umjetnice Priske Kulčar obratila se ravnateljica čakovečkog muzeja Maša Hrustek Sobočan. Na žalost, umjetnica nije prisustvovala otvorenju zbog visokih godina (91).

Iako Prisku smatramo čakovečkom umjetnicom, Lendavčani je smatraju i svojom, s obzirom da je živjela prvih nekoliko godina u Lendavi. Priska Kulčar rođena je 10. veljače 1932. godine u Motvarjevcima, Slovenija. Obitelj Kulčar živjela je u Lendavi do 1937. godine kada seli u Čakovec.

Na varaždinskoj Gimnaziji maturirala je 1951. godine, a Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu, smjer slikarstvo, upisuje 1952. godine u klasi profesora Jerolima Miše. Nakon diplome, od 1958. do 1976. godine radila je kao učitelj i profesor, likovni pedagog u osnovnim školama u Soblincu i Sesvetama te u Čakovcu na Učiteljskoj školi i Gimnaziji. U Muzeju Međimurja započinje raditi kao kustos 1977. godine te preuzima donaciju Ladislava Kralja Međimurca, koju je njegova supruga Slavka Kralj poklonila godinu dana ranije. Do otvorenja zbirke za javnost 1979. godine Priska Kulčar izrađuje idejni projekt ambijentalnog stalnog postava s galerijom slika u rodnoj kući slikara, inventira fundus zbirke i brine o restauriranju slikarovih djela i pokućstva. Nakon otvorenja zbirke za javnost bavila se edukativno - pedagoškim aktivnostima vezanim uz prezentaciju slikarove ostavštine te je radila na pripremi opsežne monografije o Ladislavu Kralju, koja je izišla iz tiska 1989. godine.

Paralelno s poslovima kustosa tekao je i njen slikarski rad prezentiran na samostalnim izložbama u Zagrebu, Čakovcu i Grožnjanu višekratno, te u Murskoj Soboti i Szombathelyju.

Izlagala je na brojnim skupnim izložbama s umjetnicima sjeverozapadne Hrvatske i kao članica Hrvatskog društva likovnih umjetnika u domovini i inozemstvu. Bila je članica međunarodnih likovnih kolonija u Prilepu, Lendavi, Grožnjanu i Počitelju. Pripada prvoj generaciji umjetnika koji su 1964. započeli uređivati i revitalizirati istarski gradić Grožnjan, postupno ga afirmirajući na domaćoj i međunarodnoj likovnoj sceni kao Grad umjetnika. Tamo je stvarala u ljetnim mjesecima sve do 1990-tih.

U Muzeju Međimurja postavila je svoju retrospektivnu izložbu 1992. godine.

Njen slikarski opus monografski je obradio povjesničar umjetnosti Stanko Špoljarić 1996. godine na poticaj čakovečkog Centra za kulturu gdje je bila dugogodišnja vanjska suradnica na postavljanju brojnih izložbi i oblikovanju scenografije glavne pozornice za posebne prigode.

Izrazita je predstavnica figurativnog slikarstva i u svojim djelima problematizira odnos čovjeka i povijesnog prostora, koristeći jezik simbola koji njezine slike čini nadrealističkim. Autorica je značajna jer je svojim djelom izvršila utjecaj na mlađe generacije ovdašnjih likovnih umjetnika od koji je najpoznatiji slikar Željko Kipke.

Izložbu u Lendavi možete pogledati do 1. 2. 2023. godine.

riznica-hr-logo-footer

Sva prava pridržana © 2021

Trg Republike 7
40000 Čakovec
Hrvatska, EU

T. +385 (0)40 310 040
E. posjete@mmc.hr

Riznica Međimurja muzejska je jedinica u sklopu ustanove:

MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
Trg Republike 5, HR 40000 Čakovec


Posjete:
Tel: +385 (0)40 310 040
Email: posjete@mmc.hr

Rad s djelatnicima:
T/F: +385 (0)40 313 499
Email: mmc@mmc.hr

 

RADNO VRIJEME MUZEJA


LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 31. listopada

Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 16 sati

ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. studenog - 31. ožujka
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren.

VAŽNO:

Za grupne posjete, stručna vodstva i radionice potrebna je najava telefonom na broj 040/310-040 ili mailom na: posjete@mmc.hr barem 48 sati unaprijed. U slučaju kašnjenja grupe na dogovoreno stručno vodstvo molimo Vas da kašnjenje obavezno javite telefonski na broj 040/310-040. Ukoliko kašnjenje vremenski prijeđe u dogovoreni termin iduće grupe, stručno vodstvo neće se održati.

Za pomoć kustosa potrebno je dogovoriti se unaprijed telefonom na broj 040/313 499 ili mailom na mmc@mmc.hr. Rad kustosa s korisnicima je od ponedjeljka do petka u razdoblju od 9:00 do 14:00 sati, uz prethodnu najavu i dogovor s kustosima pojedinoga odjela.

eu-logo-footer

Izradu internetske stranice sufinancirala je Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Skip to content