Gdje prošlost poprima novu dimenziju

Održano Popularno predavanje petkom

Matija Bogdan otkrio recept za uspjeh: upornost, puno rada i strast

Posljednje ovogodišnje Popularno predavanje petkom u organizaciji Muzeja Međimurja Čakovec pretvorilo se u pravu poslasticu za sve ljubitelje gastronomije, putovanja i inspirativnih životnih priča. Gost u Multimedijalnoj dvorani Riznice Međimurja u petak, 12. prosinca 2025.g. bio je Matija Bogdan, jedan od najtalentiranijih i trenutačno najuspješniji chef u Hrvatskoj.


Bogdan, rođeni Čakovčanin, diplomirao je na Filozofskom fakultetu, no profesionalni put odlučio je posvetiti kuhanju. Njegova kulinarska priča započela je u San Franciscu gdje je stekao prva ozbiljna iskustva u vrhunskoj gastronomiji u restoranu s dvije Michelinove zvjezdice, nakon čega je uslijedio londonski The Ledbury gdje je četiri godine radio uz legendarnog chefa Bretta Grahama.

Danas Matija Bogdan vodi dva restorana na otocima, a već iduće godine planira otvorenje restorana u Zagrebu. Na pitanje o receptu za uspjeh odgovara bez zadrške – upornost i puno rada.

  • Radio sam i po deset dana bez prekida, po osamnaest sati dnevno. U profesionalnoj kuhinji najviše razine nema romantike. Bilo je trenutaka kad sam se pitao što mi to treba, čak i mrzio odlazak u kuhinju. No znao sam što želim i slijedio sam svoju strast. Danas sam uspio posložiti stvari tako da imam vremena i za privatni život, iskreno je rekao Bogdan.

Prisjećajući se početaka, naglasio je kako su ga i odbijali, dok još nije imao formalnog kulinarskog obrazovanja. Ipak, bio je spreman učiti i raditi, pa čak i volontirati. To čini i danas, jer, kako kaže, samo se tako neprestano napreduje.

Od vrhunskih kuhinja do najviših vrhova

Osim što je strastveni kuhar, Bogdan je i predani alpinist. Iza njega su brojni osvojeni vrhovi, među kojima i impresivni himalajski Ama Dablam, a sada se priprema za najveći izazov, Mount Everest.

  • Intenzivno se pripremam za ekspediciju na Mount Everest koju planiram iduće godine. Zašto? Zato što je tu. Ako ne pokušam, mogao bih cijeli život žaliti. Ako ne uspijem iz prve, pokušat ću ponovno, a ako ne uspijem ni drugi put odlazim u alpinističku mirovinu, rekao je uz osmijeh.

U razgovoru koji je s Matijom Bogdanom vodila viša kustosica Janja Kovač, dotaknuli su se i raznih svjetskih kuhinja, jela i pića. Bogdan je otkrio kako mu je najdraže meso mljeveno, da bi u žurbi pripremio sendvič ili bolonjez, ali i da ne zazire od pranja suđa. Posebno je istaknuo snažnu podršku obitelji, roditelja Tamare i Romana, koji su inzistirali na završetku fakulteta.

Lov na Zlatni sendvič

Ovogodišnji ciklus Popularnih predavanja petkom zaključen je svečanom dodjelom Zlatnog sendviča, nagrade za najvjernijeg posjetitelja programa. Priznanje je pripalo Danijelu Ciglariću, koji je prisustvovao svim predavanjima održanim ove godine.

Uz plaketu, Zlatni sendvič mu je uručila viša kustosica Janja Kovač, najavivši pritom novu sezonu „lova” na ovu simboličnu nagradu. Sljedeće Popularno predavanje petkom publiku očekuje već u veljači iduće godine.

Čestitke Danijelu i sretno Matiji u novim izazovima!

riznica-hr-logo-footer

Sva prava pridržana © 2021

Trg Republike 7
40000 Čakovec
Hrvatska, EU

T. +385 (0)40 310 040
E. posjete@mmc.hr

Riznica Međimurja muzejska je jedinica u sklopu ustanove:

MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
Trg Republike 5, HR 40000 Čakovec


Posjete:
Tel: +385 (0)40 310 040
Email: posjete@mmc.hr

Rad s djelatnicima:
T/F: +385 (0)40 313 499
Email: mmc@mmc.hr

 

RADNO VRIJEME MUZEJA

Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 16 sati

Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren.

VAŽNO:

Za grupne posjete, stručna vodstva i radionice potrebna je najava telefonom na broj 040/310-040 ili mailom na: posjete@mmc.hr barem 48 sati unaprijed. U slučaju kašnjenja grupe na dogovoreno stručno vodstvo molimo Vas da kašnjenje obavezno javite telefonski na broj 040/310-040. Ukoliko kašnjenje vremenski prijeđe u dogovoreni termin iduće grupe, stručno vodstvo neće se održati.

Za pomoć kustosa potrebno je dogovoriti se unaprijed telefonom na broj 040/313 499 ili mailom na mmc@mmc.hr. Rad kustosa s korisnicima je od ponedjeljka do petka u razdoblju od 9:00 do 14:00 sati, uz prethodnu najavu i dogovor s kustosima pojedinoga odjela.

eu-logo-footer

Izradu internetske stranice sufinancirala je Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.